Laudrup af Kosova Børn og bøger
Preben Haarup

PREBENHAARUP.DK

Anmeldelse af Kirsten Aggerholm, Børn og bøger


Denne ungdomsbog, som er den 36-årige journalist Preben Haarups debutbog, foregår under den barske borgerkrig mellem serberne og kosova-albanerne i det tidligere Jugoslavien.

    De to drenge, Sinbad og Dragan, er venner og ivrige fodboldspillere. Bogens jeg-person Sinbad (Laudrup) er kosova-albaner, mens hans ven, Dragan, er serber. Problemerne eskalerer, da serberne overfalder, plyndrer, voldtager og myrder kosova-albanerne. Begivenhederne er så gruopvækkende og uhyrlige, at man ville nægte at tro dem, hvis man ikke vidste bedre.

    Det er meget brutale realiteter, der oprulles, og det er en fundamentalt spændende historie, som ikke kan undgå at gøre et dybt indtryk på læseren. Det, serberne gør, virker så sindssygt, at det er ufatteligt! Hvorfor ødelægger de alt? Hvordan er det muligt, at nogle mennesker, der før har levet i fællesskab, pludselig kan opsluges af et had af så gigantiske dimensioner?

    På trods af alle uhyrlighederne lykkes det mod alle odds Sinbad og Dragan at bevare et uselvisk venskab, så der er måske alligevel basis for en beskeden optimisme. Fodboldspillets magi kan for en stund – selv i en flygtningelejr – få alle de ubehagelige tanker til at forsvinde. Man kan glemme sine genvordigheder – lige til spillet er forbi!

    Midt i den nærmest håbløse situation er der dog både rørende og optimistiske momenter, som lader håb forude, og forfatteren beretter med et engagement og en intensitet, som kun den, der har været på stedet, formår. Her er meget stof til diskussion og eftertanke for eleverne i de ældste klasser – og for alle andre!