Laudrup af Kosova Politiken
Preben Haarup

PREBENHAARUP.DK

Anmeldelse af Steffen Larsen, Politiken


Bolden og hovederne ruller i Preben Haarups fine debut om to drenge fra Kosova.


Hvad har Michael Laudrup til fælles med krigen om Kosova? Jo, han er verdens bedste fodboldspiller, og i en lille by ved den albanske grænse bor en dreng, som er næsten lige så god. Drengen er albansk og hedder Sinbad, og hans bedste ven er serberen Dragan. De går ikke i samme skole, men de spiller bold på det samme hold.

    Preben Haarup er dansker, og han har gået på Carlsenforlagets fortyndede udgave af en forfatterskole. Derfra er efterhånden kommet ikke så få gode bøger. Hvad mon de lærer der? Preben Haarup har i hvert fald lært at økonomisere med sit sprog, at holde tempoet oppe og holde døren på klem for en kommende glæde.

    Men før Sinbad bliver medlem af Brøndby IF, må han på sin egen krop opleve den etniske udrensning af den lille by, hvor han bor. Det er frygtelig læsning. Drengen mister hele sin familie. Han flygter – og det er historiens gode greb – sammen med sin serbiske ven. Nu er rollerne byttet om. Der er sat skarpt på den store og den lille racisme. Der er nerver på, og i en flygtningelejr er der også skjulte koder og et eget hieraki. Det virker, som om Preben Haarup har oplevet det selv. Der er i hvert fald en ægthed og skarphed over historien, som gør den god. Blot er det med Kosova måske ved at fortone sig lidt i den umiddelbare erindring.

   Fodbolden overvinder alle forbehold – og skaber så måske nogle nye – men i dette tilfælde er Sinbad betingelsesløst glad, da han får ophold i Danmark, hvor han mirakuløst støder ind i Dragan igen og bliver ungdomsspiller i Brøndby tæt på den forgudede Laudrup. Kan det være bedre? Og måske overlevede hans far.