Made in Cuba Dagbladenes Bureau
Preben Haarup

PREBENHAARUP.DK

Anmeldelse af Henrik Tjalve, Dagbladenes Bureau

Sammenstød mellem følelser og diktatur

KØBENHAVN. En sen aften er Frank på vej hjem fra byen med sin halvbror Martin. Martins mor er cubaner, og det er kombinationen af Franks hvide hud og brorens mørke, der udløser et racistisk motiveret overfald på de to unge mænd. Martin bliver så ilde tilredt at han dør, men som det sidste får han hvisket til Frank, at han vil begraves i Cuba.


Frank lever op til ønsket, og ankommet til Cuba skal familien hjælpe ham med at finde et sted, hvor Martins urne kan placeres. Walfrido påtager sig opgaven, men det står hurtigt klart for Frank, at grænsen mellem hjælpsomhed og egoisme er uklar. Inden han får set sig om, er han inddraget i et handlingsforløb, hvor hans liv står på spil.


Preben Haarups »Made in Cuba« er hans første roman for voksne, og den er godt skåret. Bogen emmer af tropisk lidenskab og indfanger på en fin måde, hvad det er, et brutalt diktatur gør ved den naturlige livsførelse. Det kan være, den pige, der erklærer Frank sin kærlighed, er oprigtig, men intet står til troende, fordi alle kneb bruges for at slippe fri for undertrykkelsen.