Made in Cuba Lektørudtalelse
Preben Haarup

PREBENHAARUP.DK

Lektørudtalelse af Beth Høst


Anvendelse/målgruppe/niveau

Bogens målgruppe er læsere af spændingsromaner, måske i en yngre aldersklasse, miljøet er sex, drugs & rock'n'roll. Eller måske bare generelt de læsere, der lægger specielt mærke til, at en bog er velskrevet.


Beskrivelse

Forfatteren har tidligere udgivet to romaner for unge voksne (senest: Somas og Thomas, 2004). Dette er en spændingsroman om rockmusikeren Frank, der er på Cuba for at begrave sin halvbror Martin, der blev dræbt i et racistisk overfald i København. Martins mor er cubaner, gift med Franks far, Frank har altid betragtet hende som sin rigtige mor og taler flydende spansk, men føler ikke, at han bliver accepteret i Havanas arbejderkvarter. Kun når han er sammen med den cubanske del af familien, går det nogenlunde. Walfrido, moderens nevø og lokal småforbryder, styrer kvarterets prostituerede og andre "forretninger" med hård hånd. Frank og Walfridos kæreste, Sandra, forelsker sig i hinanden, og så går det over stok og sten for at undslippe Walfridos magt. Det er en veldrejet historie, meget filmisk opbygget med fine både miljøer og cliffhangers og ret meget vold. Forfatteren må holde meget af Cubas natur, der er indfølte beskrivelser med farver og scenerier, "som at være der selv" er ikke en kliché her. Men samfundssystemet i Cuba er nærmest den hovedskyldige i historien.


Sammenligning

Jeg har selv været meget glad for Paduras Cuba-baserede krimier, men der er mere James Ellroy over denne, for nu at sigte efter en af de store.


Samlet konklusion

Velskrevet spændingshistorie med et stort hjerte for Cuba.