Made in Cuba Nordjyske Stiftstidende
Preben Haarup

PREBENHAARUP.DK

Anmeldelse af Otto Pretzmann, Nordjyske Stiftstidende

Efter et par ungdomsromaner leverer Preben Haarup nu en spændingsroman for voksne. Han er uddannet som journalist, og det mærkes i den velresearchede tilgang til stoffet samt i den som udgangspunkt nøgterne og kontante fortællestil.


Handlingen udspiller sig i Cuba, og den svedige lokalkolorit gengives med sansede detaljer. Hovedpersonen Frank er rejst fra Danmark til Cuba med sin halvbrors aske i en urne. I Danmark blev han offer for hate-crime, mens storebroderen hjælpeløst så til. Hans mor er cubaner og hudfarven upopulær blandt racistiske danskere – nu skal han stedes til hvile i sit rigtige hjemland under udfoldelse af eksotiske ritualer fra nationalreligionen Santerias raritetskabinet.


Den cubanske familie har imidlertid sindrige planer for med Frank, der får nok at gøre med at holde balancen i ”rufferkarlen Fidel”s spegede virkelighed, hvor det giver folk større nydelse at sælge falske end ægte cigarer, og hvor alt i øvrigt synes at være til salg. Den slibrige Walfrido fungerer som familiens overhoved og giver den i øvrigt som smågangster og alfons, mens han spiller sin kæreste Sandra i armene på Frank, så han kan blive trækæsel for parrets planer om at forlade Cuba og nå til det eftertragtede Europa. De har tidligere prøvet at flygte på tømmerflåde til Miami, hvad der har kostet dem begge dyrt i form af langvarige fængselsophold, som uhelbredeligt har korrumperet den livsfarlige Walfrido.


Handlingen antager i stigende grad melodramatisk karakter, og i overensstemmelse med genrens krav lader ægte cigarer sig ikke i længden forveksle med falske, og på de umulige vilkårs betingelser rydder Sandras og Franks glødende kærlighed alle intrigernes spindelvæv af vejen. Men så bliver Walfrido for alvor farlig.


De religiøse ceremonier har krævet, at broderens aske skal gravsættes på paradisøen Isla de la Juventud, hvad der giver begivenhederne en lovlig turistpræget kolorit, inden hovedpersonerne kan falde i hinandens arme – omgivet af sumpenes krokodiller, stærkt medtagne af insektbid og med flere sorte igler hængende på kroppen end Humphrey Bogart og Katharine Hepburn i klassikeren ”Afrikas Dronning”.


Trods enkelte fortællemæssige billedudfald og et par klodsede synsvinkelskift opererer Preben Haarup dygtigt og lovende i spændingsromanens regi. Selv om der er et pænt stykke vej igen, før han er i klasse med Forlaget Sohns cubanske sværvægter Leonardo Padura og hans romancyklus ”Havana-kvartetten”. Han er en ægte cubansk cigar.